Kantarellrisotto

Kantarellrisotto

När man talar om begreppet ”comfort food” är risotto den maträtt som jag genast börja tänka på. Det finns inget godare än en krämig risotto som man får sleva i sig i stora lass. 🙂

Nu när det är kantarelltider så passar det ju utmärkt att göra en härligt krämig och god kantarellrisotto. Det är enkelt att tillreda en äkta italiensk risotto, det kräver bara bra råvaror och lite omsorg då du lagar maten.

Först gäller det då att gå ut i skogen och hitta kantareller…

…men hittar du inte kantareller i skogen, finns det som tur gott av dem i  butikerna just nu. Det som du också behöver är risottoris. I våra matbutiker finns det två olika sorter som lämpar sig för risotto: Arborio och Carnaroli. Av dessa två rekommenderar jag Carnaroli – det blir en bättre och krämigare risotto med det, men om du inte hittar Carnaroli kan du också bra välja Arborio.

Ingredienser för 2-4 portioner:

– carnaroli eller arborio ris

– ca 1 dl vitt vin

– 1 l hönsbuljong

– schalottenlök

– kantareller

– smör

– olivolja

– riven parmesan

– valfri ört

– eventuellt lite grädde

Gör så här:

Hacka och stek kantarellerna i smör. Det får gärna vara mycket smör. Lägg dem åt sidan.

Värm hönsbuljongen. Lägg i två buljongtärningar till 1 l vatten och värm upp, eller använd färdig hönsbuljong. Buljongen ska vara varm under hela tiden som du gör risotton, men den ska inte koka!

Hacka löken och stek den i en stor kastrull i en blanding av olivolja och smör. När löken blivit genomskinlig, häller du i riset och fräser det tills det blir lite genomskinligt. Detta brukar ta max 5 min, och det är jätte viktigt att riset inte bränns, det blir ingen bra risotto i så fall. När du fräst riset en stund, sänk temperaturen och häll i vinet under omrörning. När vinet kokat bort, lägger du till några skopor med buljong och under omrörning låter du vätskan koka in i riset. När vätskan börjar försvinna in i riset, lägger du till några skopor igen osv. Här är hemligheten bakom en god risotto – det är ingen rätt som du bara kan lämna på spisen och göra något annat under tiden – risotton kräver att du hela tiden står vid spisen och rör om och sakta med säkert lägger till små mängder buljong.

När riset börjar bli al dente, dvs. mjukt men med lite tuggmotstånd (det brukar ta mellan 20-30 min – smaka hela tiden på riset så det inte blir gröt),  tar du i de stekta svamparna, hackade örter, en stor klick smör och lite riven parmesan. Smaka av. Du väljer själv hur krämig, rinnande eller kompakt risotto du vill ha. En äkta italiensk risotto är ganska rinnig och om du vill kan du ha i lite grädde i risotton för att avrunda smaken och ge den en bra konsistens.

Om du vill förbereda en risotto innan middagen går det bra – ta bara bort risotton från spisen genast då riset börjar bli al dente. Sedan kan du lägga risotton på spisen igen just före ni ska äta, och då lägga i svamparna, smöret, osten och den sista vätskan.

MUMS!

Detta inlägg publicerades i Recept. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar